Jaarlijkse themadag
Terwijl u zich hieronder alvast kunt aanmelden voor de themadag van 2021, kijken we nog even terug op een zeer geslaagde besloten themabijeenkomst ‘Getekend, sporen van kindermishandeling’ met maar liefst 300 aanmeldingen, ondanks dat het online was. Op de Dag van de Rechten van het Kind en in de Week tegen Kindermishandeling zonden we op vrijdag 20 november 2020 vanuit het Museum van Beeld en Geluid in Den Haag een livestream uit via een beveiligde persoonlijke link. Deelnemers waren onder de indruk van de professionele uitstraling met een mooi inhoudelijk programma. Een waardevolle middag die veel kracht, erkenning, moed en ontroering heeft geboden.
Openhartige en moedige getuigenissen
Dagvoorzitter Hameeda Lakho, directeur van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundige, ging in het eerste deel van deze indrukwekkende middag met geïnterviewden van het tv-programma ‘Getekend’ in gesprek. Waarom hebben ze meegedaan aan de vijfdelige documentaire reeks van de EO, dat vanaf 11 november wekelijks op de woensdagavond om 21.10 uur is te zien op NPO2? Wat heeft hen het meest getekend? Deelnemers Jurgen, Sabrina en Fouad spraken openlijk over wat kindermishandeling met hen heeft gedaan, welke gevolgen ze ervaren, waarom zij hun zwijgen doorbreken en hoe zij de cirkel van geweld hebben doorbroken.
Peter Adriaenssens verwoordt en raakt pijnlijke punten als geen ander
In het tweede deel kwam prof. dr. Peter Adriaenssens, bekend kinder- en jeugdpsychiater en een autoriteit op het gebied van kindermishandeling, aan het woord. Zijn klinische interessegebieden zijn trauma, depressie en hechtingsstoornissen. Ook was Peter Adriaenssens directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling Vlaams-Brabant en hoofddocent kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Na de uitzending van zijn college ‘Wat doet mishandeling met een kinderbrein?’, waarin Peter helder uitlegt wat de gevolgen zijn van kindermishandeling voor de hersenen en waarom volwassenen nog steeds kunnen lijden onder hun jeugdtrauma.Wie meer hierover wil horen van Peter, kan deze link op YouTube bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=cENXlup_B6w
Peter reflecteerde op de openhartige getuigenissen van de deelnemers. Met zijn kennis, woorden en veel gevoel kon hij de pijnlijke punten als geen ander raken. Ook ging Peter diepgaand in gesprek met deelnemers van ‘Getekend´ en met de kijkers die via de chat hun vragen konden stellen. In alle veiligheid werden thema’s zoals vertrouwen, therapie, herstel, veiligheid, verwerking en eenzaamheid besproken. Peter deelde zijn heldere inzichten en bood handvatten hoe om te gaan met de sporen van trauma op weg naar bevrijding, acceptatie en heling. Professionals en lotgenoten waren bijzonder geraakt en ontroerd.
Conclusie
Deelnemers ervoeren de middag als bijzonder warm en waren dankbaar, geïnspireerd en gaven aan veel te hebben geleerd. Het was een waardevolle middag waarin we zoveel mogelijk hebben geprobeerd om alle facetten van kindermishandeling te bespreken en de gevolgen daarvan, inclusief huiselijk geweld dat van generatie op generatie over gaat. De reacties waren hartverwarmend op deze themabijeenkomst waarin zoveel in vertrouwen is gedeeld in een veilige omgeving en toegankelijk voor velen.
Voor de Academie van Herstel en Ervaringsdeskundigheid werd het project mede mogelijk gemaakt door de EO, Gemeente Den Haag, GGD Haaglanden, Fonds Slachtofferhulp, Augeo Foundation en Zonta Nederland en Caroline Mobach & Partners B.V. en Hameeda Lakho Training & Coaching en Advies.
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseert de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid in samenwerking met de GGD Haaglanden en de Gemeente Den Haag, de jaarlijkse themabijeenkomst op 19 november 2021. U kunt zich hier alvast voor aanmelden.
7E CONGRES (PSYCHO)TRAUMA
8 APRIL 2021 | ONLINE KENNISDELING
(VOOR HULPVERLENERS)
Traumatische ervaringen laten, vooral bij kinderen en (jong)volwassenen, littekens achter. Hierbij gaat het om zowel psychologische als fysieke gevolgen. Het in staat stellen van een cliënt, patiënt of leerling om een trauma te verwerken is dus van groot belang. Wanneer een verwerkingsproces niet goed verloopt of stagneert, kan zich een PTSS ontwikkelen.
Dit congres heeft als doel u kennis over de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van traumaverwerking bij te brengen. Resultaten uit verschillende onderzoeken worden vertaald naar de dagelijkse praktijk waar u als professional mee te maken heeft. Wat kunt u doen om het verschil te maken?